Talentgesprekken op Apple Podcast
Talentgesprekken op Spotify
Talentgesprekken op Google Podcast
Talentgesprekken op TuneIN
Talentgesprekken op Podbean

Talentgesprek #22: John Kivit over het talent ZELFREDZAAM

John is een ondernemer pur sang, direct na zijn studie startte hij met zijn eerste bedrijf en daar is hij mee door blijven gaan tot op de dag van vandaag. Zijn grootste talent is dat hij laag scoort op de TMA drijfveer Steunbehoefte. Dat geeft hem het talent ZELFREDZAAM. Een prachtig talent voor een startende ondernemer. Als je begint moet je immers een hoop problemen zelf oplossen. Maar als je bedrijven groeien kan het talent juist tegen je gaan werken omdat je het lastig vindt om te delegeren en daardoor veel dingen zelf blijft doen waarmee je de groei van je bedrijf in de weg staat.

Het is precies deze uitdaging waar John tegenaan is gelopen. Toen hij geconfronteerd werd met plotselinge vraaguitval en zijn bedrijf op het randje van een faillissement stond had hij geen andere keus dan hulp te vragen. Door de omstandigheden gedwongen moest hij tegen zijn natuur in handelen en hulp vragen. Het bedrijf kwam er weer bovenop en John leerde een belangrijke les. Maar nog steeds heeft hij geen secretaresse en blijft hij operationeel gericht en betrokken bij alles wat hij in gang zet.

 

John Kivit over het talent zelfredzaam

Zijn TMA Talentsignaal:
“Gedreven door zelfstandigheid. Heeft weinig afstemming, hulp en begrip nodig om te functioneren. Geeft niet snel aan wanneer hij minder lekker in zijn vel zit; “houdt zich sterk”. Kan hierdoor minder gevoelig overkomen. Is niet snel afhankelijk van ondersteuning en begeleiding. Stemt minder af en vraagt soms te weinig support waardoor hij minder gebruik maakt van de kracht van het team. Hierdoor bestaat de kans dat hij vastloopt en teveel hooi op zijn vork neemt. Vraagt weinig energie en aandacht van de omgeving bij aanvang van nieuwe onbekende taken.”

“Te eigenwijs met teveel eigen ideeën om voor een baas te werken”

Naast ondernemer is John marktonderzoeker met een specialisatie in innovatie. Als ondernemer heeft hij zowel grote successen als gigantische flops van dichtbij meegemaakt. Zijn ervaring is dat er vaak geen gebrek is aan ideeën. Maar wel dat het percentage ideeën dat daadwerkelijk leidt tot een succesvolle innovatie heel erg laag is. Zo laag dat je misschien beter in de lotto kan meespelen, dat geeft meer kans op succes. Maar John zou John niet zijn als hij daar niet ook een productidee over heeft natuurlijk. In zijn eigen Innoshow gaat hij in gesprek over innovaties die wel succesvol zijn.

Jan: “Ik had een mooi talentgesprek met John waarin hij enerzijds open was over de uitdagingen waar hij als ondernemer tegenaan loopt en anderzijds interessante observaties deelt over waarom innovaties zo vaak mislukken en wat je kunt doen om dat te voorkomen.”

Meer over multi ondernemer John:
– Marktonderzoeksbureau Multiscope: www.multiscope.nl
– App ontwikkelaar Shareforce: www.shareforce.eu
– De Innoshow: www.innoshow.nl
– Zijn boek: www.indehandvandeklant.nl

Meer talentgesprekken over het talent achter de prestatie en het succes van inspirerende en gedreven mensen: www.talentgesprekken.com.

Meer over de TMA methode van talent naar performance: www.tma.nl.

Deel dit talentgesprek:

Wat zijn jouw talenten?

Mensen die werk doen dat aansluit op hun talenten maken minder fouten en zijn succesvoller omdat ze een intrinsieke motivatie ervaren om zichzelf te blijven ontwikkelen.

Doe zelf een talentanalyse om erachter te komen wat jouw talenten zijn en hoe jij die het beste kan inzetten.

Hoe kom jij tot succes?

Jouw talenten zitten verankerd in het DNA van je persoonlijkheid. Talent hebben zegt iets over je potentieel. Om die reden ontwikkel je competenties en vaardigheden veel makkelijker als je er talent voor hebt.

Doe zelf een talentanalyse om erachter te komen wat jouw talenten zijn en wat jouw ontwikkelpotentieel is.

Hoe werk jij samen met anderen?

Als je met iemand een ‘klik’ ervaart komt dat vaak omdat je overeenkomende talenten hebt. Het gedrag van de ander voelt dan natuurlijk aan. Een succesvol team daarentegen heeft juist complementaire talenten.

Doe samen een talentanalyse om erachter te komen hoe je door rekening te houden met de verschillen effectiever kunt samenwerken en beter communiceert.

In de serie Talentgesprekken gaat Jan Prins op zoek naar de kerntalenten van inspirerende mensen. In elk talentgesprek staat steeds één kerntalent centraal. Voorafgaand aan het gesprek hebben de gasten een TMA talentanalyse gedaan. Mensen hebben gemiddeld 10-15 talenten, maar niet alle talenten zijn even sterk. Op basis van die uitkomsten komt Jan tot het inzicht wat het kerntalent van zijn gast is. Dit talent staat dan centraal in het talentgesprek. In het talentgesprek wordt duidelijk hoe het kerntalent bepalend is geweest voor de keuzes die zijn gast heeft gemaakt en de overtuigingen die daar aan ten grondslag hebben gelegen.