Talentgesprekken op Apple Podcast
Talentgesprekken op Spotify
Talentgesprekken op Google Podcast
Talentgesprekken op TuneIN
Talentgesprekken op Podbean

Talentgesprek #20: Jochem Uytdehaage over het talent PRESTATIEGERICHT

Olympisch, wereld en Europees schaatskampioen Jochem Uytdehaage won twee keer goud (5 en 10 kilometer) met wereldrecords en één keer zilver (1.500 meter) op de Spelen van 2002 in Salt Lake City. Tegenwoordig geeft hij clinics, workshops en lezingen over vitaliteit. Hij is ook auteur van OPGELADEN, een boek vol met tips om zo vitaal mogelijk te leven. De ideeën in zijn boek vormen ook de basis van een heel succesvolle cursus op Studytube.

Ook Jochem heeft weer een TMA talentenanalyse gedaan. Hij blijkt extreem hoog te scoren op de drijfveer Ambitie en Uitdaging. Het talent wat daar bij hoort is PRESTATIEGERICHT. Een prachtig talent voor een topsporter.

Jochem Uytdehaage over het talent prestatiegericht

Het TMA talentsignaal:
“Gedreven door het leveren van prestaties zoals sport- en studieprestaties. Wil graag maatschappelijk succesvol zijn. Wil winnen, heeft competitiedrang. Houdt van uitdagingen en presteren. Privé-werk balans kan in geding komen. Is meer gericht op carrière en succes. Kan vaker fanatiek zijn, eventueel “streberigheid”. Eerder ontevreden als er weinig uitdagingen zijn, zal dan sneller op zoek gaan naar een nieuwe werkomgeving. Gemotiveerde aanpakker.”
Wil je meer achtergrond over de TMA scores van Jochem, klik dan hier.

In het talentgesprek praten we natuurlijk over zijn schaats successen en hoe zijn prestatiegerichtheid daar de basis voor heeft gelegd. Wat Jochem betreft draait optimaal presteren niet alleen om de fysieke capaciteiten maar ook om mentale, emotionele en spirituele aspecten. In zijn boek gebruikt hij daarvoor de metafoor van de batterij die je moet leegtrekken om een topprestatie te leveren, maar ook dat je er net zo hard voor moet zorgen dat je ze ook weer oplaadt.

Achteraf heeft hij dat zelf niet goed gedaan waardoor hij zich niet kwalificeerde voor de Spelen en al snel besloot maar helemaal te stoppen met schaatsen. Hij had langer door moeten gaan. In het gesprek verzucht hij dan ook “Als ik één gouden medaille van Salt Lake City zou kunnen inwisselen voor een medaille in Turijn zou ik dat doen.”

Het is de valkuil van zijn talent. Als je zo gedreven wordt door de wil om te winnen is kansloos meerijden niet motiverend. “Als ik iets doe dan wil ik het ook goed doen. En dat is voor mij geen acht.”

Voor iemand met het talent van Jochem is het rijden in een schaatsploeg en meedoen aan toernooien een prachtige werkomgeving. Een omgeving in de maatschappij vinden waarin competitiegerichtheid net zo belangrijk is , is een stuk lastiger. Hoe weet je of je de beste vader bent? Of de beste partner? Dat zijn vraagstukken waar Jochem nog steeds mee worstelt. Zijn motto “Keer op keer het maximale er uit halen” is voor mensen die zijn talent niet hebben vooral vermoeiend. In zijn streven om overal het maximale uit te halen loopt hij daar ook tegenaan. Het valt niet altijd mee om anderen in zijn ambitieniveau mee te krijgen.

“Wie wil er nou niet de Olympisch kampioen eraf rijden…”

 

Het liefst zou hij dan nog steeds topsporter zijn. “Het is een voorrecht om topsporter te zijn, dat je dat mag doen en er betaald voor krijgen.” Het is niet voor niets dat Jochem fanatiek fietst en blij kan worden van zijn KOMmetjes op Strava en natuurlijk de gewonnen sprintjes. Uitdagers genoeg want wie wil er nou niet de Olympisch kampioen eraf rijden…

Een eerlijk en openhartig talentgesprek over zijn drijfveer om er altijd het maximale uit te willen halen met een Olympisch kampioen. Want “dat blijf je je hele leven”, aldus Jochem.

 

Meer over de TMA methode van talent naar performance: www.tma.nl

Meer over de uitdaging van Jochem, zijn boek en inspiratie sessies: www.deuytdhaaging.nl

Deel dit talentgesprek:

Wat zijn jouw talenten?

Mensen die werk doen dat aansluit op hun talenten maken minder fouten en zijn succesvoller omdat ze een intrinsieke motivatie ervaren om zichzelf te blijven ontwikkelen.

Doe zelf een talentanalyse om erachter te komen wat jouw talenten zijn en hoe jij die het beste kan inzetten.

Hoe kom jij tot succes?

Jouw talenten zitten verankerd in het DNA van je persoonlijkheid. Talent hebben zegt iets over je potentieel. Om die reden ontwikkel je competenties en vaardigheden veel makkelijker als je er talent voor hebt.

Doe zelf een talentanalyse om erachter te komen wat jouw talenten zijn en wat jouw ontwikkelpotentieel is.

Hoe werk jij samen met anderen?

Als je met iemand een ‘klik’ ervaart komt dat vaak omdat je overeenkomende talenten hebt. Het gedrag van de ander voelt dan natuurlijk aan. Een succesvol team daarentegen heeft juist complementaire talenten.

Doe samen een talentanalyse om erachter te komen hoe je door rekening te houden met de verschillen effectiever kunt samenwerken en beter communiceert.