Talentgesprekken op Apple Podcast
Talentgesprekken op Spotify
Talentgesprekken op Google Podcast
Talentgesprekken op TuneIN
Talentgesprekken op Podbean

Talentgesprek #19: Maarten Ducrot over het talent ZAKELIJK

Een talentgesprek met mijn jeugdheld en oud wielercommentator Maarten Ducrot. Een bekende naam en vooral stem voor wielerminnend Nederland. 19 jaar lang verzorgde hij het commentaar bij alle grote wielerwedstrijden op tv.

Na zijn laatste optreden als commentator bij de Amstel Gold Race en vlak voordat het Tourspektakel losbarstte keken we terug op zijn carrière als sporter en de lessen die hij daaruit destilleerde voor zijn maatschappelijke carrière. Nadat hij stopte als wielrenner begon hij samen met andere ex/topsporters Hans van Breukelen en Arnold Vanderlijde een organisatie adviesbureau waarmee ze de lessen vanuit topsport doorvertaalden naar het bedrijfsleven.

Zelf reed Maarten vijf keer de Ronde van Frankrijk, waarin hij een etappe won en bij zijn debuut direct tot strijdlustigste renner werd uitgeroepen. Dat veranderde in de jaren erna. Met de veelzeggende woorden “Als van Poppel moet pissen ga jij ook en voor de rest wil ik je smoel niet zien” bombardeerde ploegleider Jan Raas hem tot ‘knecht’ van het sprintkanon. Daarmee zette hij Maarten niet in zijn talent. De rol als knecht was hem bepaald niet op het lijf geschreven.

In het talentgesprek wordt duidelijk waarom. Maarten scoort laag op de TMA drijfveer Hulpverlenen.

Maarten Ducrot over het talent zakelijk

Voorafgaand aan het gesprek heeft Maarten een TMA talent analyse gedaan.
Maarten scoort laag op de TMA drijfveer Hulpverlenen. Het talent wat daar bijhoort is ZAKELIJK

TMA zegt hierover: “Gaat sterk uit van de eigen verantwoordelijkheid en zelfredzaamheid van anderen. Zakelijke instelling, biedt eerder service als daar iets tegenover staat. Delegeert van nature, draagt snel taken over. Niet genegen om anderen als vanzelfsprekend bij te staan.”

Zijn lage score op de drijfveer Hulpverlenen neutraliseert Maarten met zijn hoge score op de TMA drijfveer Sociale Empathie. “Ik handel nooit vanuit medelijden maar kijk naar het deel dat wel belastbaar is”, aldus Maarten.

“Ik geef ze een schop onder hun reet”

Het onvermogen van ploegleider Raas om in te spelen op deze intrinsieke motivatie van Maarten maakte dat deze het na vijf jaar wel gezien had als profrenner en zo begon zijn maatschappelijke carrière al op relatief jonge leeftijd. In zijn rol als organisatieadviseur kon hij zijn talent ‘Zakelijk’, wat hoort bij een lage score op de drijfveer Hulpverlenen, veel beter kwijt.

Zijn eigen verhalen en observaties die hij na 19 jaar commentaar geven op de koers als minimaatschappij heeft, maakten het voor mij een uiterst inspirerend talentgesprek gesprek met veel boeiende inzichten. Over linkeballen, laaielichters, knechten, geflikt worden en presteren van binnenuit.

Ook leuk voor niet wielerfans!

 

Deel dit talentgesprek:

Wat zijn jouw talenten?

Mensen die werk doen dat aansluit op hun talenten maken minder fouten en zijn succesvoller omdat ze een intrinsieke motivatie ervaren om zichzelf te blijven ontwikkelen.

Doe zelf een talentanalyse om erachter te komen wat jouw talenten zijn en hoe jij die het beste kan inzetten.

Hoe kom jij tot succes?

Jouw talenten zitten verankerd in het DNA van je persoonlijkheid. Talent hebben zegt iets over je potentieel. Om die reden ontwikkel je competenties en vaardigheden veel makkelijker als je er talent voor hebt.

Doe zelf een talentanalyse om erachter te komen wat jouw talenten zijn en wat jouw ontwikkelpotentieel is.

Hoe werk jij samen met anderen?

Als je met iemand een ‘klik’ ervaart komt dat vaak omdat je overeenkomende talenten hebt. Het gedrag van de ander voelt dan natuurlijk aan. Een succesvol team daarentegen heeft juist complementaire talenten.

Doe samen een talentanalyse om erachter te komen hoe je door rekening te houden met de verschillen effectiever kunt samenwerken en beter communiceert.