Talentgesprekken op Apple Podcast
Talentgesprekken op Spotify
Talentgesprekken op Google Podcast
Talentgesprekken op TuneIN
Talentgesprekken op Podbean

Talentgesprek #18: Hugo Tempelman over het talent CREATIEF

In 1995 vertrekt Hugo Tempelman, net afgestudeerd als tropenarts en getrouwd per Jeep op huwelijksreis naar de armste sloppenwijken van Zuid-Afrika. Om er nooit meer weg te gaan.

28 jaar later kijk ik met hem terug op wat hij in de periode allemaal heeft bereikt. Op alle avonturen en de mooie en lelijke verhalen die hij heeft meegemaakt. Hij komt er al snel achter dat voorkomen beter werkt dan genezen en breidt zijn activiteiten uit met allerhande preventie programma’s, variërend van voedselzekerheid tot veiligheid en van onderwijs tot zelfontplooiing. Zijn Ndlovu Care Group is inmiddels de grootste werkgever in het gebied geworden, maar heeft – nog veel belangrijker – honderdduizenden ziekenhuis opnames en doden voorkomen. Zijn preventieprogramma’s zijn ongekend succesvol. Een kinderkoor schopte het tot de finale van America’s Got Talent en reist nu als als sterattractie de wereld rond.

Ook op medisch gebied heeft Hugo veel bereikt. Hij ontwikkelde een vernieuwende aanpak tegen AIDS – een heel groot probleem in Zuid-Afrika – die na veel tegenwerking door de regering uiteindelijk werd geaccepteerd en er nu voor heeft gezorgd dat AIDS beheersbaar is geworden. Hij ontdekte er ook de Omicron variant van COVID-19 en was de eerste die suggereerde dat de snelle verspreiding van deze variant ons misschien wel een uitweg uit de COVID crisis kon bieden. Maar ook bij deze boodschap duurde het even voordat de rest van de medische wereld dat doorhad.

Voldoende praatstof in een inspirerend talentgesprek met Hugo met als concrete aanleiding zijn lage score op de TMA Drijfveer Orde & Structuur. Het talent wat daar bij hoort is CREATIEF. En dat hij dat talent volop heeft ingezet wordt duidelijk in dit talentgesprek. Creatief in zijn oplossingsgerichtheid en als leider. Maar ook het talent om plannen en ideeën makkelijk aan te passen aan de realiteit van de ongeorganiseerde chaos in de townships.

Hoe heeft Hugo zijn talent om gewoon te beginnen in plaats van eerst een plan te plan te maken hem geholpen in zijn werk als arts en charitatief ondernemer? Hij praat er makkelijk en inspirerend over in een nieuw talentgesprek van Jan Prins.

Tjommie is de Nederlandse donor stichting waar Hugo nauw mee samenwerkt om het werk in de townships te ondersteunen.

Hugo Tempelman over het talent creatief

Voorafgaand aan het gesprek heeft Hugo een TMA talent analyse gedaan.
Hugo scoort hoog op de TMA drijfveer Orde & Structuur. Het talent wat daar bijhoort is CREATIEF

Het talentsignaal op zijn score op de TMA drijfveer Orde & Structuur:
“Gedreven worden door de grote lijnen en flexibiliteit. Heeft sterke creatieve en innovatieve kracht. Neiging tot slordigheid, minder oog voor detail. Kan beter met hectische, chaotische en rommelige omgeving omgaan. Hecht weinig waarde aan een planmatige en gestructureerde aanpak; “goes with the flow”. Flexibel in werkwijze. Kans op overzicht verliezen door matige planning, hierdoor eerder inefficiënt.”

Deel dit talentgesprek:

Wat zijn jouw talenten?

Mensen die werk doen dat aansluit op hun talenten maken minder fouten en zijn succesvoller omdat ze een intrinsieke motivatie ervaren om zichzelf te blijven ontwikkelen.

Doe zelf een talentanalyse om erachter te komen wat jouw talenten zijn en hoe jij die het beste kan inzetten.

Hoe kom jij tot succes?

Jouw talenten zitten verankerd in het DNA van je persoonlijkheid. Talent hebben zegt iets over je potentieel. Om die reden ontwikkel je competenties en vaardigheden veel makkelijker als je er talent voor hebt.

Doe zelf een talentanalyse om erachter te komen wat jouw talenten zijn en wat jouw ontwikkelpotentieel is.

Hoe werk jij samen met anderen?

Als je met iemand een ‘klik’ ervaart komt dat vaak omdat je overeenkomende talenten hebt. Het gedrag van de ander voelt dan natuurlijk aan. Een succesvol team daarentegen heeft juist complementaire talenten.

Doe samen een talentanalyse om erachter te komen hoe je door rekening te houden met de verschillen effectiever kunt samenwerken en beter communiceert.