Heleen Mees studeerde economie en rechten en is gepromoveerd op de opkomst van China. Ze heeft een sterke visie op de ontwikkeling van de wereldeconomie en publiceert daar graag over: ze schreef vier boeken en schrijft voor internationale tijdschriften. Ze staat bekend om haar scherpe intellect en de verve waarmee ze haar standpunten kan verdedigen. Ze heeft, zegt ze van zichzelf, “een stem als een kampbewaarder”. Ze is columnist bij zowel de Volkskrant en BNR.
Ze staat bekend als feministe, die vooral vrouwen zelf aanspreekt op hun gebrek aan ambitie. De door haar opgerichte stichting Women on Top, zette het thema meer vrouwen in topfuncties succesvol op de kaart.
Ze werkte zowel voor het ministerie van Financiën als de Europese Unie en heeft gedoceerd aan verschillende universiteiten, meest recentelijk aan New York University. Haar avonturen in New York vormden zelfs de inspiratie voor de telefilm “Hope”.
Ze verdeelt haar tijd tussen Amerika en Nederland. In haar historische huis in Amsterdam had ik een boeiend talentgesprek met Heleen met als aanleiding haar hoge score op de TMA Drijfveer Verantwoording & Leiderschap.
Met Heleen sprak ik over de grote uitdagingen in de wereld. Over de strijd tussen Amerika en China over economische hegemonie in de wereld. Heleen stelt dat het Westen de kracht van China dramatisch heeft onderschat en veel te gemakkelijk heeft laten toetreden tot de wereldhandelsorganisatie. In haar proefschrift stelt ze dat de financiele crisis van 2008/2009 het gevolg hiervan is.
Actuele thema’s als de oorlog in Oekraïne, de problemen in Taiwan en het recente verbod van ASML om geavanceerde chiptechnologie te leveren aan China plaatst ze ook in dit perspectief. Ze is kritisch over China: “Leveren goedkopere spullen een voordeel op als je je baan verliest?” En over de VS: “Het is geen toeval dat Trump is gekozen.”
Haar focus op en betrokkenheid bij de grote maatschappelijke uitdagingen is kenmerkend voor iemand met zo’n hoge score op de drijfveer Verantwoording & Leiderschap.
Heleen heeft het talent LEIDEND. Hoe heeft haar neiging altijd maar weer met voortouw te nemen haar geholpen in haar carrière? Hoe kijkt ze aan tegen leiderschap van China en Amerika in de wereld? Ben je met dit talent ook automatisch de beste leider? Hoe ga je om met weerstand tegen jouw leidende rol? Je beluistert het in een nieuw talentgesprek van Jan Prins.
Voorafgaand aan het gesprek heeft Heleen een TMA talent analyse gedaan.
Heleen scoort hoog op de TMA drijfveer Verantwoording & Leiderschap. Het talent wat daar bijhoort is LEIDEND.
Het talentsignaal op haar score op de TMA drijfveer Verantwoording & Leiderschap:
“Wordt gedreven door verantwoording en invloed willen hebben over mensen en projecten. Wil graag leidinggeven, neemt het voortouw. Treedt vaak leidend en verantwoordelijk op. Trekt snel verantwoordelijkheden naar zich toe en de zeggenschap over het team. Probeert zich in de leiderschapsrol te manoeuvreren; machtsaspect. Denkt dat zij dat zelf het beste kan. Beheerst en controleert vaker haar omgeving. Meer moeite met delegeren. Neemt vaak beslissingen die zij nodig acht voor het team. Kan hierdoor hard overkomen.”
Deel dit talentgesprek: