Talentgesprekken op Apple Podcast
Talentgesprekken op Spotify
Talentgesprekken op TuneIN
Talentgesprekken op Podbean

Talentgesprek #28: Mees Clausing over het talent DOELGERICHT

In deze inspirerende aflevering van Talentgesprekken spreek ik met Mees Clausing, een uitzonderlijk getalenteerde Nederlandse alpineskiër met een ambitieus doel: Olympisch kampioen worden in 2030. Dat zou een historische prestatie zijn, want Nederland heeft nog nooit een olympisch kampioen voortgebracht in deze sport. Mees is vastberaden, gedreven en strategisch in zijn aanpak, en zijn kerntalent  DOELGERICHTHEID speelt een cruciale rol in zijn weg naar de top.

Mees Clausing heeft het talent doelgericht

Al vanaf jonge leeftijd stond Mees op de ski’s. Waar de meeste Nederlandse jongeren zich bezighouden met voetbal, hockey of schaatsen, koos hij voor de extreme en technische wereld van het alpineskiën. Dit betekende dat hij zijn opleiding en sociale leven anders moest inrichten dan zijn leeftijdsgenoten. Mees wisselde tussen Nederlandse en Oostenrijkse scholen, op zoek naar de perfecte balans tussen studie en topsport.

De Kracht van Doelgerichtheid
Uit zijn TMA-analyse blijkt dat Mees uitzonderlijk hoog scoort op de drijfveer doelgerichtheid. Hij stelt zichzelf niet alleen ambitieuze doelen, maar is ook vasthoudend in het bereiken ervan. Hij werkt gestructureerd en reflecteert continu op zijn prestaties. Tegelijkertijd schuilt er een valkuil in dit talent: de neiging om te blijven vasthouden aan een doel, zelfs als externe omstandigheden veranderen. Mees heeft geleerd om flexibel te blijven en zijn doelen bij te stellen als dat nodig is.

Het TMA Talent signaal van Mees:
Sterk gericht op doelen en daarmee resultaten, wil graag naar een doel toewerken en behalen. Houdt sterker vast aan doelen. Heeft een duidelijk en concreet eindpunt voor ogen. Zal eerder zelf doelen formuleren als deze niet voorhanden zijn. Meer afhankelijk van concrete doelen. Kans op minder initiatief en actie bij gebrek aan een helder gestelde richting, zeker als er daarbij minder opties zijn om zelf richting te bepalen. Heeft meer moeite met het afwijken van gestelde doelen, ook als het eindpunt gaandeweg een “doodlopende weg” blijkt.

Mees benadrukt dat skiën niet alleen een fysieke, maar vooral een mentale sport is. Een run duurt slechts één tot twee minuten, maar de intensiteit en precisie zijn enorm. Het is een kwestie van milliseconden, en fouten maken betekent direct tijdverlies. Hij werkt met een sportpsycholoog om zijn mentale veerkracht te vergroten en zich niet te laten afleiden door zaken waar hij geen invloed op heeft, zoals de prestaties van andere skiërs.

“Op weg naar olympisch goud”

Mees weet dat olympisch goud een lange weg is. Hij moet zich eerst bewijzen in de Europese en Wereldbekerwedstrijden. Zijn doelen voor dit seizoen zijn een podiumplek op de Nederlandse kampioenschappen en kwalificatie voor het Junioren Wereldkampioenschap. Hij vergelijkt zijn reis met een trap: stap voor stap omhoog, zonder het einddoel uit het oog te verliezen.

Mees’ verhaal is niet alleen inspirerend voor sporters, maar voor iedereen die grote doelen nastreeft. Hij leert waardevolle lessen over doorzettingsvermogen, focus en mentale veerkracht – eigenschappen die in iedere carrière van pas komen. Hij combineert zijn skicarrière met een studie commerciële economie en ziet zichzelf na zijn sportieve carrière een rol spelen in de zakelijke wereld.

Mees Clausing is een voorbeeld van wat er mogelijk is met de juiste mindset en vastberadenheid. Zijn verhaal bewijst dat zelfs in een land zonder ski-traditie, een gedreven individu de top kan bereiken. Luister naar deze aflevering om te ontdekken hoe Mees zijn talenten inzet om zijn ultieme droom waar te maken – en wie weet zien we hem in 2030 op het hoogste podium staan!

Volg Mees: www.meesclausing.nl

 

Deel dit talentgesprek:

Wat zijn jouw talenten?

Mensen die werk doen dat aansluit op hun talenten maken minder fouten en zijn succesvoller omdat ze een intrinsieke motivatie ervaren om zichzelf te blijven ontwikkelen.

Doe zelf een talentanalyse om erachter te komen wat jouw talenten zijn en hoe jij die het beste kan inzetten.

Hoe kom jij tot succes?

Jouw talenten zitten verankerd in het DNA van je persoonlijkheid. Talent hebben zegt iets over je potentieel. Om die reden ontwikkel je competenties en vaardigheden veel makkelijker als je er talent voor hebt.

Doe zelf een talentanalyse om erachter te komen wat jouw talenten zijn en wat jouw ontwikkelpotentieel is.

Hoe werk jij samen met anderen?

Als je met iemand een ‘klik’ ervaart komt dat vaak omdat je overeenkomende talenten hebt. Het gedrag van de ander voelt dan natuurlijk aan. Een succesvol team daarentegen heeft juist complementaire talenten.

Doe samen een talentanalyse om erachter te komen hoe je door rekening te houden met de verschillen effectiever kunt samenwerken en beter communiceert.

In de serie Talentgesprekken gaat Jan Prins op zoek naar de kerntalenten van inspirerende mensen. In elk talentgesprek staat steeds één kerntalent centraal. Voorafgaand aan het gesprek hebben de gasten een TMA talentanalyse gedaan. Mensen hebben gemiddeld 10-15 talenten, maar niet alle talenten zijn even sterk. Op basis van die uitkomsten komt Jan tot het inzicht wat het kerntalent van zijn gast is. Dit talent staat dan centraal in het talentgesprek. In het talentgesprek wordt duidelijk hoe het kerntalent bepalend is geweest voor de keuzes die zijn gast heeft gemaakt en de overtuigingen die daar aan ten grondslag hebben gelegen.