In deze aflevering van Talentgesprekken spreek ik met Victor Klaren, de uitvinder van low-code en oprichter van Thinkwise. Victor is niet alleen een visionair in softwareontwikkeling, maar ook een gedreven ondernemer die de grenzen van conventioneel denken verlegt. Zijn kerntalent, zoals duidelijk is geworden met een TMA-analyse, is ASSERTIEF, voortkomend uit zijn hoge score op de drijfveer Confrontatie. Dit talent speelt een cruciale rol in hoe hij innovatie benadert en beslissingen neemt.
Victor is gefascineerd door het idee dat je bij de bouw van software moet modelleren in plaats van programmeren. Het model genereert de code en dat zorgt voor een geweldige efficiency winst (x10!) maar vooral ook voor een veel betere kwaliteit (minder fouten) van het eindproduct. Zijn doorbraak is dat hij er in slaagde om het model ook de basis te laten zijn voor toekomstige aanpassingen. Software is immers nooit af.
In ons gesprek benadrukt Victor hoe zijn talent voor assertiviteit hem helpt duidelijke keuzes te maken en snel beslissingen te nemen, gebaseerd op argumenten in plaats van consensus. Dit vermogen heeft geleid tot baanbrekende innovaties in een industrie die vaak vastloopt in traditionele werkwijzen. Tegelijkertijd erkent hij dat deze directheid soms verkeerd kan overkomen en deelt hij hoe hij heeft geleerd hierin een balans te vinden, zeker nu zijn bedrijf is gegroeid en hij op grotere afstand van zijn team opereert.
We bespreken ook de cultuur van Thinkwise, waarin innovatie en samenwerking centraal staan. Victor streeft ernaar zijn team te inspireren en te motiveren om out-of-the-box te denken. Hij moedigt creatieve oplossingen aan, zelfs als deze aanvankelijk meer risico’s of frustraties met zich meebrengen. Dit benadrukt zijn visie dat echte vooruitgang vaak gepaard gaat met uitdagingen.
“Als mijn auto net zo goed is als het gemiddelde software product
zou ik er niet in durven te rijden.”
Verder reflecteert Victor op zijn rol als Chief Visionary Officer, een positie waarin hij niet per se de leiding wil hebben, maar wel richting wil geven aan de toekomst van het bedrijf. Hij ziet zichzelf meer als inspirator en uitvinder, met een sterke focus op strategie en het creëren van waarde voor klanten. Zijn leiderschapsstijl is gebaseerd op samenwerking en het delen van ideeën, waarbij hij ruimte laat voor anderen om te excelleren in hun eigen kracht.
Het TMA Talent signaal van Victor:
“Heeft behoefte aan het bewaken en aangeven van de eigen grens. Wil graag ergens voor opkomen, heeft een sterk rechtvaardigheidsgevoel. Reageert vaker assertief, komt krachtig voor zichzelf en anderen op. Durft sneller te confronteren en conflicten aan te gaan. Irriteert zich vaker en laat dat meestal merken. Heeft een verminderd tolerantieniveau. Kans op te agressief overkomen. Maakt eerder onuitgesproken fricties en irritaties bespreekbaar waardoor standpunten duidelijk worden. “Maakt van zijn hart geen moordkuil”.”
Luister naar deze aflevering om meer te leren over de visie van Victor Klaren op low-code, de uitdagingen en kansen in softwareontwikkeling, en hoe zijn assertieve kerntalent hem heeft geholpen om Thinkwise op de kaart te zetten als innovator in de IT-sector. Deze aflevering biedt een inspirerende kijk op hoe persoonlijkheid en talent doorslaggevend kunnen zijn in het bouwen van succes.
Deel dit talentgesprek:
In de serie Talentgesprekken gaat Jan Prins op zoek naar de kerntalenten van inspirerende mensen. In elk talentgesprek staat steeds één kerntalent centraal. Voorafgaand aan het gesprek hebben de gasten een TMA talentanalyse gedaan. Mensen hebben gemiddeld 10-15 talenten, maar niet alle talenten zijn even sterk. Op basis van die uitkomsten komt Jan tot het inzicht wat het kerntalent van zijn gast is. Dit talent staat dan centraal in het talentgesprek. In het talentgesprek wordt duidelijk hoe het kerntalent bepalend is geweest voor de keuzes die zijn gast heeft gemaakt en de overtuigingen die daar aan ten grondslag hebben gelegen.