In dit talentgesprek staat topambtenaar Edgar Heijmans centraal, die bijna 50 jaar werkzaam is geweest bij de Rijksoverheid. Heijmans was een atypische ambtenaar die zich moeilijk conformeert aan regels en organisatiestructuren. Juist hierom kreeg hij vaak de onmogelijke verandertrajecten en moeilijke opdrachten.
Zijn aanpak is altijd gericht op resultaat, zelfs als dit betekende dat hij de regels moest buigen of overschrijden. Hij zoekt de randjes op omdat hij meent dat dit essentieel is om te weten waar de grenzen liggen.
Edgar scoort laag op TMA drijfveer Conformeren en heeft daarmee het talent GRENSVERLEGGEND.

Het TMA Talent signaal van Edgar:
“Weinig behoefte aan regels, kaders en vaste procedures. Meer moeite met bureaucratie; is informeler. Flexibel met regels en procedures, houdt er minder aan vast en wijkt er makkelijker vanaf; grensverleggend. Minder principieel, loopt soms te snel weg voor verantwoordelijkheid. Kan soms teveel de eigen weg gaan; wordt sneller als “avonturier” gezien. Laat zich moeilijk in een keurslijf drukken. Kan zeer creatief met regels omgaan. Trekt zich minder aan van verwachtingen van anderen en de omgeving, legt deze makkelijk naast zich neer, ook als deze redelijk zijn.”
“Het mag niet maar het kan wél”
Zijn talent vertaalt zich in de visie is dat het niet gaat om promoties of hogere salarissen, maar om het plezier in het werk en het boeken van tastbare resultaten. Dit benadrukt hij ook in zijn benadering van leiderschap: hij geeft mensen de ruimte om te groeien en helpt hen om in hun kracht te komen. Voor hem was het belangrijker dat medewerkers zich goed voelden en hun potentieel konden benutten, dan strikt vast te houden aan de formele regels en hiërarchieën.
Ik deel het talent Grensverleggend met mijn gast. Heijmans komt naar voren als een eigenzinnige, resultaatgerichte en gepassioneerde ambtenaar, die zijn werk altijd benaderde met een frisse blik en de moed om tegen de stroom in te gaan. Voor mij persoonlijk was het daarom ook erg inspirerend, het voelde soms alsof ik met mijzelf in gesprek was….
In deze aflevering van mijn #podcast #talentgesprekken ga ik in gesprek met Edgar Heijmans, die het talent #grensverleggend heeft. Edgar deelt zijn unieke perspectief als een atypische ambtenaar die bekendstaat om zijn grensverleggende aanpak en het vermogen om resultaten te… pic.twitter.com/uelzcFgxfi
— Jan Prins (@snirpjan) October 22, 2024
Deel dit talentgesprek:
In de serie Talentgesprekken gaat Jan Prins op zoek naar de kerntalenten van inspirerende mensen. In elk talentgesprek staat steeds één kerntalent centraal. Voorafgaand aan het gesprek hebben de gasten een TMA talentanalyse gedaan. Mensen hebben gemiddeld 10-15 talenten, maar niet alle talenten zijn even sterk. Op basis van die uitkomsten komt Jan tot het inzicht wat het kerntalent van zijn gast is. Dit talent staat dan centraal in het talentgesprek. In het talentgesprek wordt duidelijk hoe het kerntalent bepalend is geweest voor de keuzes die zijn gast heeft gemaakt en de overtuigingen die daar aan ten grondslag hebben gelegen.