Talentgesprekken op Apple Podcast
Talentgesprekken op Spotify
Talentgesprekken op Google Podcast
Talentgesprekken op TuneIN
Talentgesprekken op Podbean

Talentgesprek #16: Ron de Mos over het talent FOCUS

Hij begon zijn imposante carrière als programmeur bij IBM. Via de OR speelde hij zich in de kijker van de directie. Toen hij als topmanager vertrok bij IBM ontdekte Ron dat het er buiten IBM toch net even wat anders aan toeging. Hij maakte achteraf gezien een aantal verkeerde keuzes en leerde met ‘vallen en opstaan’ waar je op moet doorvragen als je ergens wordt gevraagd om de leiding te nemen.

In het interview blikt hij terug op zijn lange carrière in het IT sector. Hij was erbij als programmeur bij IBM en als ceo van CGI. Tegenwoordig is hij actief als toezichthouder, adviseur en coach. Een atypische vindt hij zelf. Want het vragen stellen en op je handen blijven zitten heeft hij echt moeten leren. Dat zit ook minder in zijn talent. Hij is iemand die graag zijn eigen mening geeft en doorpakt op de keuzes die vervolgens moeten worden gemaakt.

Zo reorganiseerde hij ook Logica, na de overname door CGI. Bij zijn aantreden was de tent zwaar verliesgevend maar dat wist hij door te focussen op een beperkt aantal keuzes snel om te zetten in winstgevendheid. Want FOCUS dat is zijn kerntalent. Niet laten afleiden door wat er eventueel ook allemaal kan en mogelijk is maar rücksichtslos vasthouden aan de gemaakte afspraken.

Het talent dat Ron heeft geholpen om het van programmeur tot ceo te schoppen is Focus. Is dat een noodzakelijk talent voor iedereen die ook zo’n carrière nastreeft? Zijn er ook momenten in zijn carrière geweest dat zijn Focus hem niet heeft geholpen? Hoe ga je om met dit talent als je van een uitvoerende naar een coachende rol verschuift?

Bekijk het in een nieuw talentgesprek van Jan Prins met Ron de Mos. Heb je voldoende aan alleen geluid? Het talentgesprek is ook beschikbaar via de bekende podcast kanalen.

Ron de Mos over het talent focus

Voorafgaand aan het gesprek heeft Ron een TMA talent analyse gedaan.
Ron scoort laag op de TMA drijfveer Afwisseling. Het talent wat daar bijhoort is FOCUS.

Het talentsignaal op zijn score op de TMA drijfveer Afwisseling:
“Gedreven worden door focus in taken en omgeving. Kan zich beter concentreren, heeft er meer moeite mee als hij gestoord wordt. Wil liever een beperkt aantal taken doen. Rond liever eerst zaken af alvorens aan een nieuwe taak te beginnen. Kan makkelijker prioriteiten stellen. Verliest soms de omgeving uit het oog omdat hij zich op een beperkt aantal zaken richt. Heeft minder behoefte zich in nieuwe of onbekende zaken te verdiepen. Heeft meer moeite met verandering. Blijft liever bij het “oude en vertrouwde”, hierdoor loyaler.”

Wat zijn jouw talenten?

Mensen die werk doen dat aansluit op hun talenten maken minder fouten en zijn succesvoller omdat ze een intrinsieke motivatie ervaren om zichzelf te blijven ontwikkelen.

Doe zelf een talentanalyse om erachter te komen wat jouw talenten zijn en hoe jij die het beste kan inzetten.

Hoe kom jij tot succes?

Jouw talenten zitten verankerd in het DNA van je persoonlijkheid. Talent hebben zegt iets over je potentieel. Om die reden ontwikkel je competenties en vaardigheden veel makkelijker als je er talent voor hebt.

Doe zelf een talentanalyse om erachter te komen wat jouw talenten zijn en wat jouw ontwikkelpotentieel is.

Hoe werk jij samen met anderen?

Als je met iemand een ‘klik’ ervaart komt dat vaak omdat je overeenkomende talenten hebt. Het gedrag van de ander voelt dan natuurlijk aan. Een succesvol team daarentegen heeft juist complementaire talenten.

Doe samen een talentanalyse om erachter te komen hoe je door rekening te houden met de verschillen effectiever kunt samenwerken en beter communiceert.