Talentgesprekken op Apple Podcast
Talentgesprekken op Spotify
Talentgesprekken op Google Podcast
Talentgesprekken op TuneIN
Talentgesprekken op Podbean

Talentgesprek #15: Stefan op de Woerd over het talent FEITELIJK

Stefan op de Woerd is ondernemer. Opgeleid als filosoof en in het leger komt hij te werken bij een bank. Daar raakt hij gefrustreerd over de goed bedoelde maar weinig bevredigende wijze waarop managers geacht worden formeel over de prestaties van hun medewerkers te communiceren. Dat moet beter kunnen, denkt hij.

Samen met zijn baas begint hij het bedrijf Dialog. Het doel: verbeteren van de formele interactie tussen manager en medewerker. Vorig jaar verkochten ze hun bedrijf aan softwaregigant Visma. Stefan is nog steeds actief in de onderneming. Hij vertelt hoe de overname door Visma tot stand is gekomen en ook wat het voor zijn rol als ondernemer heeft betekend.

Centraal in het gesprek staat zijn talent FEITELIJK. Een lage score op de TMA drijfveer Sociale Empathie. Hoe heeft dat talent hem geholpen om van zijn bedrijf een succes te maken? Zijn kracht is dat hij betere besluiten kan nemen omdat zich bij beslissingen laat leiden door data en feiten en niet door gevoelens en emotie. Maar ook over de uitdagingen die hij daarmee heeft, zoals dat hij niet altijd de signalen opvangt die de mensen om hem heen uitzenden. “Emotie is voor mij een gevoel van ongefilterde ratio“, zegt hij daar zelf over.

Is zijn sterke inhoudelijke aanpak ook de verklaring voor het succes van zijn bedrijf? Heeft hij het product eigenlijk vooral ontwikkeld ter compensatie van zijn eigen valkuil? Is de leverancier van software oplossingen voor “het goede gesprek” ook in staat om zelf een goed gesprek over zijn kerntalent te voeren? Bekijk het in het talent gesprek van Jan Prins met Stefan op de Woerd.

Heb je voldoende aan alleen geluid? Het talentgesprek is ook beschikbaar via de bekende podcast kanalen.

Stefan op de Woerd over het talent feitelijk

Voorafgaand aan het gesprek heeft Stefan een TMA talent analyse gedaan.
Stefan scoort laag op de TMA drijfveer Sociale empathie. Het talent wat daar bijhoort is FEITELIJK.

Het talentsignaal op zijn score op de TMA drijfveer Sociale empathie:
“Redeneert vooral feitelijk en fuctioneel. Communiceert zonder omwegen; “recht door zee”. Kan soms kort door de bocht overkomen. Reageert vooral op feiten en duidelijk zichtbaar gedrag van anderen. Bekijkt zaken vaak rechtlijnig. Leeft zich alleen in als dat functioneel echt nodig is. Kan zakelijk belang makkelijker prevaleren boven het persoonlijke belang en gevoelens van anderen. Durft eerder harde beslissingen te nemen en moeilijke boodschappen te brengen die negatieve consequenties voor anderen hebben.”

Wat zijn jouw talenten?

Mensen die werk doen dat aansluit op hun talenten maken minder fouten en zijn succesvoller omdat ze een intrinsieke motivatie ervaren om zichzelf te blijven ontwikkelen.

Doe zelf een talentanalyse om erachter te komen wat jouw talenten zijn en hoe jij die het beste kan inzetten.

Hoe kom jij tot succes?

Jouw talenten zitten verankerd in het DNA van je persoonlijkheid. Talent hebben zegt iets over je potentieel. Om die reden ontwikkel je competenties en vaardigheden veel makkelijker als je er talent voor hebt.

Doe zelf een talentanalyse om erachter te komen wat jouw talenten zijn en wat jouw ontwikkelpotentieel is.

Hoe werk jij samen met anderen?

Als je met iemand een ‘klik’ ervaart komt dat vaak omdat je overeenkomende talenten hebt. Het gedrag van de ander voelt dan natuurlijk aan. Een succesvol team daarentegen heeft juist complementaire talenten.

Doe samen een talentanalyse om erachter te komen hoe je door rekening te houden met de verschillen effectiever kunt samenwerken en beter communiceert.